Πώς να τα βοηθήσετε να πλένουν τα δόντια τους



Η λέξη «μικρόβιο» δεν σημαίνει και πολλά σε ένα μικρό παιδί. Και όμως ο άνθρωπος πρέπει να περιποιείται τα δόντια του από μικρή ηλικία και ας μην καταλαβαίνει ακόμα πλήρως το γιατί.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά αδυνατούν να κατανοήσουν, γιατί πρέπει να χώσουν στο στόμα τους ένας πράγμα (οδοντόβουρτσα) με μια ουσία επάνω (οδοντόκρεμα), που πολλές φορές μπορεί να τους προκαλέσει και… αηδία.

Πώς θα το βοηθήσετε;

• Κρατήστε τα στο μπάνιο

Μία καλή λύση είναι την ώρα, που πλένετε το κορμί του το βράδυ, όπως είστε μέσα στη μπανιέρα, να πλύνετε και τα δόντια του. Τι γίνεται, όμως, με το πρωινό πλύσιμο, στην περίπτωση που το παιδί αρνείται και πρέπει να το κάνετε με το ζόρι;

Καθίστε στη λεκάνη, βάλτε το παιδί ανάμεσα στα πόδια σας και… δεσμεύστε το. Κλείνετε το κεφάλι του προς τα πίσω και κρατήστε με το ένα χέρι το πηγούνι του. Μπορεί να φαίνεται βάρβαρο, αλλά είναι η μόνη λύση για όσα παιδιά αρνούνται κατηγορηματικά. Έχετε στο νου σας ότι η σωστή λύση δεν είναι να το αφήσετε να μην πλένει τα δόντια του, επειδή δεν θέλει να το κάνει.

• Καινούργιο ποτηράκι

Μπορεί να φανεί αστείο, αλλά τα παιδιά πείθονται να κάνουν πράγματα με «γελοία» ανταλλάγματα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να του αγοράσετε ένα ποτηράκι με τον αγαπημένο του ήρωα, το οποίο να το χρησιμοποιεί κάθε φορά, που θα πλένει τα δόντια του.

• Κάντε ΑΑΑΑΑΑΑΑ

Δοκιμάστε να βάλετε το μικρό σας να καθίσει επάνω στον νεροχύτη. Βάλτε το να κρατήσει την οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιήστε ελάχιστη οδοντόκρεμα και ξεκινήστε μαζί του να κάνετε αστείους ήχους. Τα ΑΑΑΑΑΑ και τα ΕΕΕΕΕΕ είναι ίσως τα πιο χρήσιμα.